6 lessen die je leert van dansen

Dansen is eigenlijk veel meer dan alleen bewegen. Je ontwikkelt er, misschien wel zonder dat je het doorhebt, heel veel andere vaardigheden door. Benieuwd geworden? Lees snel verder over de 6 lessen die je leert van dansen!

Dat dansen niet als sport wordt gezien is het afgelopen jaar flink duidelijk geworden. Dansen valt in de culturele sector, en dat was in verband met de corona-maatregelen niet altijd goed nieuws. Veel mensen zijn het niet eens met deze beoordeling van dans, want iedereen die zelf danst weet dat het minstens net zo inspannend voor het lichaam is als heel veel andere sporten! Maar aan de andere kant is het misschien ook wel terecht om te zeggen dat dansen geen sport is. Bij onze Balletstudio zien we dans als een podiumkunst, en dat is zoveel meer dan alleen sport: het is beweging, muziek, emotie, kleding, decor, theater… En daardoor leer je ook veel meer van dansles dan alleen flexibiliteit en conditie. Je staat er misschien niet altijd bij stil, daarom hier een overzicht van een aantal van de levensvaardigheden die je (misschien wel onbewust) oppikt in de dansles:

1. Goed kunnen luisteren

Behalve dat je heel goed naar de juf moet luisteren om te weten waar je moet staan en wat je moet doen, leer je in een dansles ook om beter te luisteren naar muziek. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je ritmes kan horen (tel je tot 6 of tot 8?), of welke danskwaliteit het beste bij de muziek past (klinkt de muziek krachtig of sierlijk?). Dat klinkt nu misschien heel makkelijk, maar dat is eigenlijk best wel lastig en je moet veel oefenen en uitproberen om er beter in te worden. Maar als je het eenmaal goed kan, dan leer je het nooit meer af. Dan hoor je draaien in de geluiden van vogels, kronkels in het geritsel van bladeren en fiets je altijd in het tempo van het liedje dat je aan het luisteren bent! Probeer het maar eens de volgende keer dat je buiten bent. Hoor jij de muziek om je heen?

2. Creativiteit

Het is misschien niet zo verrassend dat dansen creatief is – het is natuurlijk kunst! De creativiteit merk je misschien wel het beste wanneer we werken aan een voorstelling. Hoe kan je bijvoorbeeld dansen als  een beer, of een wolk, of een vuilnisbak? Daar is behoorlijk wat creativiteit voor nodig. En soms zijn danspassen zó gek (herinner je je de Oempaloempa dansen van “Charlie en de Gouden Wikkel” nog?) dat je heel veel creativiteit nodig hebt om te zorgen dat je lichaam die bewegingen kan maken! De juffen proberen steeds weer nieuwe oefeningen en dansen te maken zodat het nooit saai wordt, en daarvoor moeten hun hersenen – en die van jou – hard werken. En dat is heel goed, want dat betekent dat je hersenen buiten de danslessen ook creatiever zijn. Hierdoor word je beter in het oplossen van problemen en het omgaan met veranderingen – super handig! Je kan zelf je creativiteit ook verbeteren door zelf dansjes te verzinnen. Zet jezelf in de schoenen van de juf en improviseer er maar op los! Bedenken jouw hersenen dan nieuwe danspassen die je nog nooit hebt gedaan?

3. Zelfbewustzijn

Als danser moet je je bewust zijn van je eigen lichaam: voer je de danspas goed uit? Sta je op de goede plek in de zaal? Benen gestrekt, buikspieren aangespannen, schouders laag, rug recht en ga zo maar door! Je moet soms aan heel veel tegelijk denken, zeker wanneer we oefenen voor een voorstelling in het theater. Maar omdat je dit tijdens de danslessen al zoveel oefent, ben je je er soms niet eens meer van bewust dat je zoveel dingen tegelijk doet. Hoe langer je danst, des te makkelijker je hersenen het vinden om op alle details tegelijk te letten. En dat is ook fijn buiten de dansles. Je krijgt er een goede houding en balans van, maar ook is de connectie tussen je hersenen en de rest van je lichaam sterker. Zo weten dansers vaak sneller wanneer er iets niet goed voelt in hun lichaam, maar ook emoties en gevoelens krijgen beter de aandacht.  En omdat je hersenen moeten werken om op zoveel details te letten, hou je je hersenen goed actief en gezond!

4. Empathie

Naast bewust zijn van jezelf, moet je je tijdens het dansen ook bewust zijn van de anderen om je heen. Dit is belangrijk als je in nette rijen moet staan of van plek moet veranderen zonder te botsen. Ook moet je tijdens het doen van een dans goed opletten dat iedereen tegelijk danst, dus moet je goed kijken en nadenken over wat de anderen om je heen doen. Dit klinkt misschien lastig, maar gelukkig worden je hersenen hier al snel beter in. Zoals je in de vorige Dans& blog al kon lezen, wordt de band tussen jou en een ander sterker als je samen danst. En door die sterkere band is het veel makkelijker om op elkaar te letten en elkaar te begrijpen, dus kost het je hersenen ook veel minder moeite! En zo begrijp je buiten de dansles ook beter wat anderen bedoelen, omdat je hersenen beter op de lichaamstaal van anderen letten. Zo weet een danser sneller of iemand zich blij of verdrietig voelt dan iemand wiens hersenen niet getraind zijn om op anderen te letten.

5. Doorzettingsvermogen

Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Zoals je nu misschien wel begrepen hebt, hebben je hersenen het flink te verduren tijdens een dansles: nieuwe danspassen om te leren, oude danspassen om te herinneren, goed luisteren naar de muziek en de juf, nadenken over je plaats en houding, en bewust zijn van je lichaam en je omgeving. En dat gaat vaak niet in één keer goed. Maar dat is niet erg, want dat is precies waar de dansles voor bedoeld is! Als iedereen alles al kon, dan was het voor de juf erg saai. Dansen is moeilijk en je kunt er niet bij valsspelen om het makkelijker te maken. Je moet veel oefenen om er beter in te worden. Maar gelukkig is dansen ook heel erg leuk, dus is oefenen vaak helemaal niet erg! En door elke les weer je best te doen, ook wanneer het moeilijk is, ontwikkel je een heel goed doorzettingsvermogen. En dat komt altijd goed van pas, of het nu op school, werk, of ergens anders is. Dansers geven niet zomaar op, en zo kan je heel veel bereiken.

6. Zelfvertrouwen

Als laatste en misschien wel allerbelangrijkste is dansen ook goed voor je zelfvertrouwen. Hoe goed voelt het wel niet om na lang oefenen eindelijk die nieuwe danspas onder de knie te hebben? Of wanneer een oefening of dans plots een heel stuk beter gaat? En wanneer je op het podium staat en de hele zaal vol publiek voor je klapt en juicht- dan voel je je toch behoorlijk trots op jezelf! Zoals al eerder is gezegd: dansen is moeilijk. Dus mag je zeker apetrots zijn op alles wat je leert en bereikt in de danslessen. En met die zekerheid sta je een stuk steviger in je schoenen waar je ook bent!

Het is dus wel duidelijk dat dansen veel meer is dan alleen je lichaam bewegen. Het is een uiting van kunst die mooi om te zien is voor het publiek, en tegelijkertijd de dansers zelf doet opbloeien. Wist jij dat dit allemaal gebeurt tijdens een dansles? En dat terwijl jij gewoon lekker aan het genieten bent van het dansen, de muziek, en de gezelligheid. Wat een cadeautje dat zoiets leuks ook zo goed voor je is. Net alsof je een lekkere taart eet die zo gezond is als een stapel groenten! Kan jij nog voorbeelden bedenken van andere vaardigheden die je in de dansles leert? Deel ze in een reactie op deze blog, op de Instagram of Facebook van de balletstudio, of vertel erover bij je volgende dansles!

Geschreven door: Maaike Verburg

COVID-19

Wil je weten wat de COVID-19 maatregelen op dit moment voor de balletstudio betekenen en wat wij de afgelopen periode hebben gedaan om onze leerlingen toch te kunnen laten dansen? Kijk dan even op de COVID-19 pagina!

COVID-19 maatregelen en activiteiten